Fokker D-XXI

Zaterdag 28 mei 2022, was het zover, een soort Open Dag bij Van Egmond Vintage Wings in Hoogeveen.

De D-XXI werd naar buiten gereden en heeft een tweetal startups gedaan om 11.00 en 15.00. Op 23 mei vond er in “het geheim”een vlucht plaats als voorbode op de testruns die komen gaan om het luchtwaardigheidsbewijs te krijgen.

Speciaal om de onafhankelijke test cycli uit te voeren komt Dan Griffith uit de UK over. De interviews on site met de familie van Egmond op deze dag, werden uitgevoerd door Christiaan Schrik.

Lang proces

Het heeft 8 jaar geduurd om de D-XXI te (her)bouwen,  gedeeltelijk met originele onderdelen en gedeeltelijk met speciaal volgens een honderdtal tekeningen zelf te fabriceren. Dag en tijd werd niet gespaard, iedere minuut ging er in zitten, maar het resultaat mag er zijn. Dutch Flying Legend Fokker D-XXI.

Er is een Wright Cyclone motor ingebouwd uit een Douglas DC2, die slechts enkele uren op de “teller” had.

Tijdens de zaterdag  zijn er een aantal startruns op baan uitgevoerd, zonder op te stijgen, weliswaar.

Het motorgeluid is fenomenaal te noemen en een genot om hier getuige van te zijn.

Zoals men kan zien zitten de wielkappen er niet op, die mogen niet aanwezig zijn tijdens de testprocedure, volgens de protocollen. Later komen de kappen er wel op.

Toekomstige shows

De Fokker zal hopelijk verschijnen op meerdere luchtshows, alhoewel de familie van Egmond nog niet echt concrete plannen heeft hiervoor. Er zijn natuurlijk al wel aanvragen van over de gehele wereld ontvangen. Binnekort komt er wel een dag waarop het publiek getuige mag zijn van de capriolen in de lucht met de D-XXI. Uiteraard zijn we daar allemaal benieuwd naar om de Dutch Flying Legend  “on -Air” te mogen aanschouwen. Hou de agenda van Van Egmond Vintage Wings in de gaten.