Toyota Mirai, een proefrit op waterstof

Fotosessie en “testrit”en stukje tekst, de Toyota Mirai in het verkeer    

Ten behoeve van de B2B krant van juli 2023 mocht ik op 21 juni 2023 een middag de Toyota Mirai lenen. Na een hartelijke ontvangst bij Toyota Louwman aan de Mijlweg in Dordrecht werd de Mirai voorzichtig naar buiten gereden en kreeg ik de “key”. Uitleg over hoe de auto werkt, “dat weet je wel, zei Erikjan Mulder, met andere woorden, “go your gang”.

Welnu rijden met de Mirai is redelijke intuïtief, eerste bestemming was het waterstofstation in aanbouw aan de Laan der Verenigde Naties. Aldaar de Mirai op de foto gezet met het station in aanbouw. Snel doorgeappt, om het door Erikjan op Linkedin te delen.

Na het waterstofstation op naar de Merwelanden, daarna naar de Dordtse Biesbosch, mijn favoriete “autotestroute”. Zuidhaven, Oosthaven en de foto daar ook weer geportretteerd. Om het gedrag te voelen in de stad, dwars door de stad met de Mirai en deze voelt verrassend handelbaar in de stad. Comfortabel, vooral stil, behalve de stereo en ook intuïtieve bediening, met de grote displays. opmerkelijk zijn de normale knoppen zodat je je niet su hoeft te zoeken op een of ander display, want we zeggen handsfree bellen en verboden om je telefoon of navigatie te bedienen tijdens het rijden. Maar zoeken op een display is zeker zo gevaarlijk.

Als met al, met headup-display een makkelijk te rijden en manoeuvreerbare auto ondanks zijn grootte en het zitcomfort is voor mij prima, evenals de instap.

In dit artikel zijn een aantal foto’s toegevoegd tijdens de rit evenals de letterlijke tekst welke gepubliceerd is in B2B nr. 80.

Toyota Mirai, mijn “verslag”

B2B, editie juli 2023 . 

Toyota een naam met faam verbonden met Louwman.  alweer 100 jaar als  importeur en dealer van dit merk en  Toyota loopt al jaren voorop met diverse voortstuwingstechnieken.

Van de verbrandingsmotor naar de Toyota Prius met hybride techniek. De Prius is inmiddels een volwassen hybride auto gebleken met een nieuwe opvolger dit jaar. De Yaris – en Corolla (Cross) ,  RAV4 allemaal verkrijgbaar met hybride techniek.

Maar dan nu de waterstofauto, de ‘Mirai’ nieuwste versie.

Het Air Purification System is een primeur van Toyota die schadelijke stoffen als zwaveldioxide en stikstofoxide afbreekt via het koolstoffilter van de Mirai. Bron: website Toyota.

De nieuwe Mirai is voorzien van een automaat met 2 (achter) wielaandrijving met 182 Pk met diverse ‘luxe’ niveaus. “Dynamic, Executive en  Prestige”.

Ik mocht op 21 juni  2023 j.l. de Mirai “lenen” voor een rit in normaal dagelijks gebruik in Dordrecht en buitengebied. “Testen” bestaat dan voor mij uit de ”looks”,  zit- en bedieningscomfort, interieur,  rijgedrag, wendbaarheid, acceleratie alhoewel dit laatste niet van groot belang is met de vele verkeersmaatregelen.😊 .

Onderweg kon ik wel uitdagende beelden schieten in ons mooie woongebied.

Rijbereik kon ik niet testen, dit loopt volgens WPE specs op tot 650 km, mijn ritje was ca 50 km.  Het rijgedrag kon ik wel bekijken want de auto is best fors. De bediening is behoorlijk intuïtief met de grote schermen, head-updisplay  en knoppen onder handbereik. Audio is prima en dat is ook het enige wat je hoort. Rondomzicht is goed, ondermeer door camera’s.  Het is leuk om de ingebouwde energiecentrale grafisch aan het werk te zien.

Mytes over “waterstof is onveilig”. Ik ben in niet ontploft, het tanken zal geen  probleem opleveren, als het aantal waterstofstations in Nederland zal vermeerderen.   Het eerste waterstofstation in Dordrecht is in volle aanbouw heb ik vastgelegd samen met de Mirai.

Betaalbaarheid, is persoonlijk, met een prijskaartje van zo’n € 70 K tot € 80 K afhankelijk van model en opties. Voor wie het betreft, is de auto bovendien een rijk geoutilleerd rijdend kantoor klaar voor het “mobiele werken” en een groot rijbereik.

De toekomst?

Toyota geeft een belangrijke impuls af, zelf moet ik nog heel wat mooie foto’s schieten voordat ik ermee kan gaan rijden.